Room

Ei bine, printre toate planurile, rezoluțiile, "o să-urile" și articolele despre cum să avem un an minunat, o recenzie a unui film care m-a impresionat foarte mult m-am gândit că ar fi ca o gură de aer proaspăt.

Filmul Room este puternic la nivel de poveste, foarte, foarte bine jucat și cu o tensiune care aproape te face să crezi că ești acolo, în miezul întâmplărilor. 

Cred că este primul film pe care îl văd pe subiectul răpirilor în care nu procesul eliberării ostaticilor este în prim plan, ci reacomodarea lor la viața normală, lupta de după "eliberare". Relațiile familiale sunt bine surprinse, extraordinara capacitate a copiilor de a se adapta/readapta este excelent surprinsă. În același timp, readaptarea la libertate este foarte solicitantă, se învață pas cu pas și multă răbdare și e nevoie de un singur pas greșit pentru a te pierde și a pierde esențialul. 

Joy, răpită la 17 și reîntoarsă acasă la 24, este prinsă între cum era când a plecat, cum e acum și cum ar trebui să fie de fapt. Zbuciumul și readaptarea ei sunt mult mai dificile tocmai prin comparație cu o experiență a priori, asta din punct de vedere social și al statutului în societate/comunitate.

 
Ca mamă, este zdruncinată emoțional de perspectivele diferite din care poate fi privită povestea sa, întrebările de tipul "crezi că ai procedat corect?" sau "ți-a trecut prin minte să faci așa" au rolul de a-i zdruncina întreaga realitate și cel mai important, de a-i afecta încrederea că este un părinte bun. M-a impresionat și m-a înfuriat mult momentul interviului cu presa, întărind ideea că media distorsionează realitatea în defavoarea oamenilor și în favoarea creării unei dispute, a unui conflict, a unei discrepanțe între ceea ce se spune și ceea ce se lasă a fi interpretat.

Copilul, Jack, este minunat, joacă atât de bine și reușește prin tot ce face, să salveze situația. Momentul în care este pregătit să își ia la revedere de la Room este modul său de a spune că este pregătit să meargă mai departe.

Gata, nu vă spun mai multe, uitați-vă la film, o să vă placă indiferent de ce fel de filme vedeți în mod obișnuit!


Până data viitoare, spor la vizionat și gustat filme!
Ana

Comentarii