Wadjda


Astăzi vă povestesc despre Wadjda, un film optimist, un film care mi-a amintit de cum se duce o luptă pentru un lucru pe care ți-l dorești cu tot dinadinsul. Asta ar fi povestea de suprafață, pentru ca fiind vorba despre un film a cărui acțiune se desfășoară în Arabia Saudită, a surprins foarte bine societatea arabă în ceea ce privește educația, tratamentul și locul femeii în societate, cultura și tradițiile. De menționat că filmul a fost regizat de o femeie și e printre puținele filme din Arabia Saudită care a depășit granițele țării.

Copiii sunt extraordinari, și filmul ăsta îmi amintește de ce îmi place să fiu cât mai mult în preajma lor: sunt neînfricați, ambițioși și perseverenți atunci când își doresc ceva, schimbă strategia în funcție de persoanele pe care trebuie să le convingă și cel mai important, nu renunță până nu își îndeplinesc obiectivul.

Wadjda este o fetiță care iese în evidență prin încălțămintea pe care o poartă, prin atitudinea sa, prin muzica pe care o ascultă, prin dorința sa de a avea o bicicletă și a se putea întrece cu vecinul său, Abeer. Dorința sa este una de neînchipuit în țara unde bicicletele sunt destinate doar băieților iar femeilor nu le este permis să șofeze.

Filmul are o curgere foarte lină, de la început până la sfârșit mi-a dat impresia că nu se grăbește, că e suficient timp pentru toate lucrurile și toate întâmplările. La această impresie au contribuit și cadrele lungi, care îți dau suficient timp să observi și să analizezi personajele, dar și faptul că nu e un film foarte colorat, predomină negrul și culorile închise, doar cadrele filmate în exterior luminează atmosfera din film. De altfel, nici Wadjda nu se grăbește: își dorește bicicleta cât mai repede însă nu sare peste etape, e răbdătoare și calculată. M-a surprins foarte plăcut jocul actoricesc al fetei, foarte natural, deloc forțat sau cu impresia că a fost repetat intens.

Filmul este deopotrivă dramă și comedie, are momente tensionate și momente de relaxare totală însoțite de muzica și ambientul specific arab. E un film care merită din plin să fie văzut, atât pentru povestea principală, cât și pentru introducerea în societatea din Arabia Saudită.

Până data viitoare, spor la gustat și vizionat filme!
Ana

Comentarii