Filme nordice


Nu știu alții cum sunt, însă eu am o afinitate pentru filmele nordice. Și pentru că mi se par foarte bune și puțin promovate, m-am gândit să încerc să explic de ce anume le găsesc diferite într-un sens pozitiv. E adevărat că limba sună ciudat, este adevărat că expresiile faciale și limbajul trupului sunt puțin mai rigide, însă pe de altă parte, mi se pare că sunt atât de reale și subtile încât resimt impactul filmului mult timp după ce s-a încheiat.

Apreciez aceste filme pentru că finalul nu este previzibil, personajele nu sunt plate, au o evoluție, se schimbă pe parcursul acțiunii, există suspans, o doză de umor și dramă cât cuprinde. Apreciez în mod special un actor danez, Mads Mikkelsen, un fel de Jim Carrey la nivel de adaptabilitate la roluri și joc de excepție indiferent de tipul rolului sau al filmului.

Iată și lista de filme nordice, pe câteva dintre ele le-am descoperit tocmai pentru că îl aveau în distribuție pe Mikkelsen.

1.    Aș începe cu Headhunters (2011) un film exceptional construit, care m-a lăsat la propriu cu gura căscată.
2.   The hunt (2012) e un film care s-a bucurat totuși de destul de multă promovare, a fost și în cinematografe și este într-adevăr un film care merită să fie văzut de cât mai multă lume.
3.    In a better world (2010) a câștigat Oscarul în 2011 pentru cel mai bun film străin. Este atât de real, e ca și când am fi spectatori, pentru 2 ore, la propria viață.
4.   Oslo, 31st of august (2011) și Reprise (2006) – ambele de același regizor și cu distribuții asemănătoare și Trubled water (2009) - filme care evidențiază că lucrurile se așează, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, atâta timp cât experiențele prin care trecem sunt lecții din care ne extragem valorile sau principiile după care să trăim viața de care să fim mulțumiți.
5.   Musta jää (2007) și Loft (2008) sunt cam din același registru, al înșelatului, prieteniei, sunt frumos construite, cu un suspans demn de trait.
6.    Următoarele îl au în comun pe Mads Mikkelsen, sunt diferite ca gen dar eu cred că merită văzute: A royal affair (2012), After the wedding (2006), Adam’s apples (2005)
7.   King of devil’s island (2010) e un film destul de dur despre închisoarea-insulă  Bastoy, însă merită din plin. Trailerul aici

Și pentru că nu aș ști exact unde să-l încadrez și pentru că vreau să închei cu o notă optimistă, vă recomand un film care a fost turnat în București și care se potrivește perfect pentru weekend: The necessary death of Charlie Countryman (2013). Are legătură cu subiectul pentru că unul dintre personaje este interpretat de Mads Mikkelsen. 

Spor la vizionat și gustat filme!
Ana


Comentarii

  1. Män som hatar kvinnor (The Girl with the Dragon Tattoo)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarut mana.Sub nicio forma aproape jumatate din filmele propuse de dvs. nu pot fi gasite.Ma puteti ajuta in vreun fel? Multumesc anticipat.Cu respect, Cristi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi cer scuze, am omis sa mentionez ca nu reusesc sa gasesc mai mult de jumatate din filmele nordice.Va multumesc pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Doar 2 filme din lista am vazut( Oslo, 31st of august (2011) și Reprise (2006)), incep vizionarea celorlalte. 2 recomandari: Out of Nature (2014)
    Mot naturen (original title); Virgin Mountain (2015)
    Fúsi (original title).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu